3 tips om het gevaarlijkste stresshormoon te verlagen

Geplaatst op

Wist je dat cortisol het gevaarlijkste stresshormoon is in het menselijk lichaam? Cortisol wordt aangemaakt in je bijnieren en valt, net als adrenaline, onder de stresshormonen.

Je lijf maakt de hele dag door cortisol aan en volgt daarbij het dag- en nachtritme. Daarnaast kent cortisol ook pieken, bijvoorbeeld bij gevaar of hoge mate van stress. Naast cortisol komt er bij deze pieken ook dopamine vrij dat er voor zorgt dat je meer energie krijgt en extra scherp wordt. Cortisol heeft dus ook een positieve kant en het is zeker niet de bedoeling om elke vorm van stress te vermijden. Er ontstaat pas een probleem als je cortisolspiegel permanent hoog blijft.

Een hoge cortisolspiegel wordt regelmatig veroorzaakt door:

  • Een stressvolle baan
  • Relatieproblemen
  • Een onregelmatig of ongezond eetpatroon

Kenmerken van een hoge cortisolspiegel is dat je jezelf vaak opgejaagd voelt, je vaak gespannen bent en ’s nachts slecht slaapt. Deze symptomen zorgen vervolgens weer voor nog meer stress wat op langere termijn kan zorgen voor bijnieruitputting.

Lees ook: Alles wat je moet weten over Serotonine

3 tips om je cortisolspiegel te verlagen

Sporten
Tijdens sporten worden hormonen aangemaakt zoals endorfine. Deze hormonen reguleren de productie van cortisol. Daarnaast zorgt beweging ervoor dat je lichaam en geest sterker en veerkrachtiger worden zodat je beter kan omgaan met stresssituaties.

Slaap voldoende
Volgens Shawn Talbott, biochemicus en schrijver van The Cortisol Connection, kan je cortisolwaarde met ongeveer 50% dalen wanneer je ’s nachts 8 uur slaapt. Bij te weinig nachtrust krijgt het lichaam niet de mogelijkheid om stress van de vorige dag te verwerken. Dit is gebleken uit een onderzoek aan Germany’s Institute of Aerospace Medicine.

Krijg de juiste voedingsstoffen binnen
Het is belangrijk om op voorhand te weten welke voedingsstoffen een positief effect hebben op de vermindering van cortisol. Je kunt hier mogelijk je eetpatroon op aanpassen. Het is vooral belangrijk dat je de volgende voedingsstoffen binnenkrijgt:

  • vitamine C
  • vitamine B5
  • foliumzuur
  • omega-3
  • eiwitten
  • gezonde vetten

Lees ook: De leukste yogascholen van Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *