Zo ga je de griep te lijf

Geplaatst op

Je bent moe en je hebt koorts, spierpijn, hoofdpijn, keelpijn en een loopneus. Je bent de dans niet ontsprongen; je hebt griep!

Elke winter krijgt één op de tien mensen griep. Grote kans dus dat jij het oploopt of al last van hebt gehad. Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus en duurt vaak 3 tot 5 dagen, maar je kan je nog dagen slap en moe voelen. Er bestaat nog steeds veel verwarring tussen griep en verkoudheid. Zowel griep als verkoudheid worden veroorzaakt door een virus, maar bij griep heb je ook (hoge) koorts en spierpijn. Griep is erger dan verkoudheid, maar vormt voor gezonde mensen geen bedreiging.

Het virus dat griep veroorzaakt wordt verspreid door hoesten, praten of een aanraking. Helaas, je kunt griep dus eigenlijk niet voorkomen. Maar… mensen met een goede weerstand zijn minder vatbaar voor virussen. Zorg deze winter dus extra goed voor je weerstand!

Zo krijg je een betere weerstand

Een betere weerstand bereik je met een gezonde leefstijl. Dat betekent gezond eten, genoeg bewegen en voldoende slapen. Ook een bezoek aan de sauna verhoogt je weerstand! Naast dat je in de sauna even helemaal tot rust komt, is het namelijk ook nog eens hartstikke gezond. Zie hieronder een aantal voordelen op een rij:

  1. Het verhoogt je weerstand
    De sauna is niet alleen ontspannen, voor je lichaam is het hard werken. Je lichaamstemperatuur wordt door de warmte hoger, waardoor je kunstmatig koorts hebt. Hierdoor worden er extra afweerstoffen aangemaakt om ziekteverwekkers af te kunnen breken. Doordat je gaat zweten, verlaten de afvalstoffen van binnenuit het lichaam.
  2. Je kunt vrijer ademen
    Door de warmte ontspannen de ademhalingsspieren zich, luchtpijpen verwijden en de longblaasjes worden beter van zuurstofrijk bloed voorzien. De luchtwegen worden vrijer en de ademhaling wordt gemakkelijker.
  3. Je krijgt meer energie
    Niet alleen cortisol wordt aangemaakt, maar ook andere hormonen, zoals adrenaline en noradrenaline. Je zal merken dat je overdag meer energie hebt na een spa bezoek. Bovendien zorgt de combinatie van al deze hormonen er ook voor dat je je gelukkiger voelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *