Sauna en Corona

Sauna en Corona

Dit zijn de corona regels voor sauna’s

Update 14 november 2020

Sauna’s zullen per 15 november 2020 haar deuren sluiten vanwege de aangescherpte corona maatregelen. Je kan daarom voor nu geen gebruik meer maken van spa faciliteiten. Waarschijnlijk duren deze maatregelen t/m 19 januari 2021.

Update 4 november 2020

Vooralsnog mogen sauna’s gewoon open blijven en vallen dus niet onder de categorie van doorlooplocaties. Hierdoor vallen sauna’s dus onder dezelfde categorie als sportscholen.

Update 14 oktober 2020

Zoals het er nu naar uitziet mogen sauna’s gasten blijven ontvangen. Weliswaar in aangepaste vorm en met een beperkte capaciteit. Restaurants moeten gesloten blijven voor daggasten. Je kan dus wel genieten van de sauna’s, maar geen gebruik maken van horecafaciliteiten. Ben je een hotelgast? Dan bestaat de kans dat je wel gebruik mag maken van horeca faciliteiten. Meer informatie is vaak te vinden op de websites van de desbetreffende resorts.

Update 30 juli

Op dit moment zijn bijna alle saunacomplexen in Nederland weer geopend. Let er wel op dat sauna’s berperkte beschikbaarheid hebben en in het pand aangepaste huisregels hanteren. Er wordt gevraagd om deze regels te respecteren. Daarnaast is het online reserveren van je bezoek verplicht geworden.

Update 16 juni

Volgens de laatste berichtgeving van de overheid mogen sauna’s per 1 juli 2020 in aangepaste vorm weer open. Hierbij zal streng worden gelet op hygiene maatregelen en zal ook de 1,5 meter gehanteerd moeten worden. Reserveren is verplicht geworden zodat saunacomplexen kunnen ‘sturen’ op bezoekersaantallen.

Update 4 juni

Vooralsnog lijkt het erop dat alle sauna’s per 1 juli onder strenge voorwaarden weer open mogen! Er is op dit moment veel discussie in welke vorm saunacomplexen open mogen tot 1 juli. Meerdere resorts hebben hun zwemfaciliteiten geopend, zoals zwembaden en whirlpools. Echter is hier veel weerstand van vanuit de gemeente. We raden je aan om het nieuws de aankomende weken goed in de gaten te houden.

Update 1 april

Op dinsdag 31 maart 2020 heeft de minister president in een persconferentie aangekondigd dat alle maatregelen die oorspronkelijk tot en met 6 april golden zijn verlengd tot en met dinsdag 28 april 2020. Dit houdt in dat alle sauna complexen in Nederland gesloten blijven.

Veelgestelde vragen

Zijn alle sauna’s geopend

Alle sauna complexen mogen volgens de richtlijnen open zijn. Raadpleeg de website van het desbetreffende saunaresort om te kijken of ze geopend zijn.

Is het veilig om naar een sauna te gaan?

Het is raadzaam om het advies van het RIVM en de Nederlandse Overheid op de voet te volgen. Wij raden je aan om hun websites in de gaten te blijven houden voor verdere informatie. Vooralsnog is een bezoek aan de sauna veilig.

Ik heb een dagje sauna gepland staan. Moet ik deze reservering annuleren?

Nee, het is nog steeds toegestaan om naar de sauna te gaan. We raden je aan om wel de ontwikkelingen in de gaten te houden zodat je altijd up-to-date bent.

Update 15 maart

Alle sauna’s worden tot nader orde gesloten in Nederland. Het is daarom tijdelijk niet meer mogelijk om een saunacomplex te bezoeken.

Het Corona-virus is momenteel een hot item in Nederland. Dagelijks komen er steeds meer vragen naar boven over het virus en over de genomen maatregelen. Op dit moment (11-3-2020) worden diverse evenementen geannuleerd en worden voetbalwedstrijd geschrapt. Ook komen er steeds meer vragen of het verstandig is om naar de sauna te gaan.

Veel informatie ontbreekt nog

Het exacte antwoord op deze vraag weten wij ook niet omdat er nog te weinig bekend is over de combinatie sauna en het Corona-virus. Echter nemen wel steeds meer sauna’s maatregelen. Hieronder een kleine opsomming van wat wij op het internet vonden:

  • Mensen die net terug zijn gekomen uit risicogebieden worden bij diverse wellnessresorts geweigerd. Denk hierbij aan de gebieden China (incl. Hong Kong en Macau), Iran, Zuid-Korea, Singapore en Noord-Italie
  • Ook als mensen in contact zijn geweest met besmette personen kan de toegang geweigerd worden.
  • Tot slot wordt bij verkoudheidsklachten (hoesten en/of benauwdheid) en/of koorts de toegang geweigerd.

Naar het bovenstaande kan worden gevraagd tijdens het maken van je reservering of bij het inchecken.

Wil je precies weten welke maatregelen sauna’s nemen dan is het verstandig om hun website te raadplegen om contact op te nemen met het desbetreffende saunacomplex.

Tot slot heeft de NOS gemeld dat de kans dat je het virus oploopt in ’t zwembad of de sauna niet groter is dan dat je het ergens anders oploopt.