Uitgelicht: De Jordaan!

Geplaatst op

De Jordaan is een wijk in het centrum van Amsterdam, bekend om zijn mooie huizen, leuke restaurantjes en originele winkeltjes. Wanneer je in Amsterdam bent, is het een must om door de kleine straatjes en grachten te slenteren. Op de vele bruggen over de grachten kan je prachtige foto’s maken en zien waarom Amsterdam het Venetië van het Noorden wordt genoemd. Populaire straatjes in de Jordaan zijn de Prinsengracht, de Westerstraat, Haarlemmerstraat en de ‘9 straatjes’.

Geschiedenis van de Jordaan

De Jordaan werd gebouwd in het begin van de 17e eeuw om de arbeidersklasse en immigranten te huisvesten. Een grote stroom vluchtelingen uit Frankrijk, Engeland, Spanje, Portugal en andere landen kwam in de 17e en 18e eeuw naar Amsterdam, op zoek naar vrijheid. Amsterdam stond bekend om zijn tolerantie ten opzichte van andere politieke en religieuze overtuigingen.

De Jordaan was oorspronkelijk een arme wijk, met kleine huisjes en veel inwoners. Rond 1900 werd het inwonertal geschat op 80.000. Stel je jezelf eens voor, al die grote gezinnen gepropt in de kleine huisjes waar de Jordaan bekend om staat. Combineer dat met het ontbreken van riolering en geen stromend water en de chaos is compleet. Tegenwoordig wonen er ongeveer 20.000 mensen in de Jordaan.

De naam van de wijk, Jordaan, zou afkomstig zijn van het Franse woord voor tuin: Jardin. Veel straten in deze wijk zijn vernoemd naar planten en bloemen. Anderen zeggen echter dat de Jordaan vernoemd is naar de Jordaan, vanwege de vele Joden die naar Amsterdam vluchtten en in de buurt woonden.

Monumentenzorg

In de 19e eeuw begon de Jordaan in verval te raken door de groei van de bevolking en het gebrek aan onderhoud. Dit verval duurde voort tot het begin van de 20e eeuw.

In de 20e eeuw was de Jordaan nog een wijk voor immigranten en arme mensen. Rond 1920 verbeterden de leefomstandigheden in de Jordaan door betere hygiëne en gezondheidszorg, maar de omstandigheden waren nog steeds niet goed. In de jaren dertig werd de riolering aangelegd, dit was een grote verbetering voor de buurt.

In de jaren zeventig had de gemeente serieuze plannen om grote delen van de Jordaan af te breken en te vervangen door moderne flatgebouwen. De hele buurt was in verval geraakt en herbouwen was een goedkopere optie dan renoveren. Er waren echter veel protesten tegen deze plannen. Door het grote verzet veranderden de plannen. Monumentenzorg zou leiding geven aan kleine projecten die de buurt zouden opknappen en tegelijkertijd het historische karakter zouden beschermen.

Aan het eind van de 20e eeuw werd de Jordaan ontdekt door grote groepen kunstenaars, studenten en jonge professionals. De oude bewoners verhuisden naar andere buurten in Amsterdam, of naar andere steden zoals Almere.

Tegenwoordig is de bevolking van de Jordaan een mix van oorspronkelijke bewoners en jonge professionals. De wijk wordt echter steeds duurder om in te wonen, waardoor de arbeidersklasse gedwongen wordt naar andere wijken of steden te verhuizen.

Markten in de Jordaan

In de Jordaan kunt u verschillende soorten markten bezoeken. Elke maandag tot 13.00 uur is er een vlooienmarkt op de Noordermarkt. Het is de perfecte plek om ouderwetse Nederlandse borden, potten en linnengoed te kopen. Er zijn ook veel kraampjes met kleding en leren accessoires. Om de beste schatten te vinden, moet u er vroeg bij zijn!

Voor etenswaren kunt u op zaterdag naar de Lindenmarkt op de Lindengracht, of op maandag naar de markt in de Westerstraat. Elke zaterdag is er een biologische voedselmarkt op de Noordermarkt.

Jordaan Kerken

Het herkenningspunt van de Jordaan is de Westertoren. Overal in de buurt kun je de prachtige toren met zijn klokken zien en horen. Het is erg leuk om de Westertoren te beklimmen en over de Jordaan en de rest van Amsterdam uit te kijken.

Veel mensen denken dat de bijbehorende kerk, de Westerkerk, de hoofdkerk van de Jordaan is, maar de hoofdkerk van de Jordaan is de Noorderkerk. De Noorderkerk werd gebouwd in 1623 en is nog steeds in gebruik als Protestantse Kerk. Beide kerken zijn te bezichtigen en soms worden er concerten gegeven.

Musea in de Jordaan

Er zijn niet veel bekende musea in de Jordaan. Wel zijn er enkele kleine musea als je dat liever hebt dan de grote musea in het Museumdistrict aan het Museumplein.

Je kan een bezoek brengen aan het Pianola Museum met oude mechanische piano’s, een museum van de schrijver Theo Thijssen en een tl-licht museum genaamd Electric Lady Land. Als u meer wilt weten over de Jordaan kunt u een bezoek brengen aan het nieuwe Jordaan Museum dat is gewijd aan de geschiedenis van de wijk.

In Nederland, en vooral in Amsterdam, is er een traditie van wonen op het water. Veel van de boten hebben geen riolering. Je kan jezelf voorstellen dat de grachten niet erg schoon zijn en niet geschikt om in te zwemmen. Als je meer wilt weten over deze woonboten kunt u een bezoek brengen aan het woonbotenmuseum.

Ook interessant: Slapen in het mooiste spa hotel van Amsterdam

Restaurant tip in de Jordaan

Voor de liefhebber van de klassieke, ambachtelijke Franse keuken met een moderne twist is L’invite een must. Het restaurant is gevestigd aan de Bloemgracht in een pand dat dateert uit 1628 en beschikt over een prachtig terras met prachtig uitzicht over de gracht. Het restaurant is ontworpen door de plaatselijke architect Dineke Dijk en heeft de originele houten balken behouden, aangevuld met moderne witte muren en marmeren tegelvloeren. Het menu, opgebouwd rond biologische, seizoensgebonden producten, is eenvoudig en niet overvol, maar niettemin inventief. Voorgerechten zijn onder andere tonijn met watermeloen en witte bonen, en een hartige profiterole gevuld met aubergine, cashewnoten en kruiden. Hoofdgerechten zijn gebakken meerval met truffelrisotto en beurre blanc. De dessertkaart biedt twee even verleidelijke opties, een selectie van kaas met marmelade en crackers, of crème brûlée.

Hotel in de Jordaan

Een echte aanrader is het Mr. Jordaan Hotel. Zij zijn gevestigd in het hart van de Jordaan, het chique, kleine stadsdeel in het midden van de stad met zijn authentieke kunstateliers, eigenzinnige winkeltjes en gezellige Amsterdamse bars & cafés. Goed nieuws! Mr. Jordaan Hotel is super makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer.

Muziek uit de Jordaan

Tegen de achtergrond van armoede, vuil en hard werken ontstond in de Jordaan een levendige muziekstijl. Artiesten als Johnny Jordaan, Willy Alberti en Manke Nelis bezongen hun liefde voor Amsterdam en hun buurt en romantiseerden het vaak harde leven in de Jordaan.

In veel kroegen en cafés in de Jordaan wordt deze muziek nog steeds gespeeld. Het klinkt een beetje als Italiaans belcanto en de teksten zijn vaak een beetje cheesy. Elk jaar is er het Jordaanfestival, een muziekfestival op de Appeltjesmarkt.

De ‘must-see’ spots van de Jordaan

For english speaking this is also interesting: 7x the best Korean restaurants

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *