Ijsland hotspot gids

Ijsland hotspot gids

IJsland is snel uitgegroeid tot een van de top reisbestemmingen in de wereld, maar het voelt nog steeds aan als een goed bewaard geheim. Misschien komt dat door de verbluffende natuurlijke schoonheid, of de open vlaktes met niets dan IJslandse paarden en af en toe een waterval om je eraan te herinneren dat je niet helemaal alleen bent. Het is een land van niet alleen natuurlijke wonderen, maar ook een bloeiende lokale cultuur, bekend om zijn gastvrijheid en een sterke nationale trots op zijn geschiedenis en mythologie.

Van de Blue Lagoon tot de iconische Skogafoss waterval, het landschap van IJsland is legendarisch – soms letterlijk, want veel van de bekendste bestemmingen komen voor in de Vikingmythologie en de klassieke literatuur. Als je IJsland bezoekt, word je overspoeld door natuurlijke schoonheid; om elke bocht in de weg ligt een uitzicht dat zo mooi is dat het niet echt lijkt.

Goed om te weten…

IJsland is een van de mooiste plekken ter wereld, met ongelooflijke vergezichten en natuurwonderen die zich schijnbaar in elke bocht bevinden. Daarom raden ecologen en milieuactivisten aan geen papegaaiduiker of walvis te eten – die soms aan toeristen worden aangeboden – en de regel “laat geen sporen achter” te volgen: Wanneer u deze natuurlijke attracties bezoekt, neem dan al uw afval mee en blijf op de gemarkeerde paden om het land niet te beschadigen. U kunt ook paarden tegenkomen tijdens uw bezoek aan het land, maar voer of aai ze niet.

IJsland heeft hard gewerkt om het toerisme nieuw leven in te blazen sinds de financiële crisis van 2008 tot 2011. Lokale luchtvaartmaatschappij Icelandair biedt aanbiedingen voor tussenstops in het land, en u kunt meestal vliegen naar Reykjavik en dan verder naar een andere grote Europese stad voor ongeveer dezelfde kosten als rechtstreeks reizen naar de Europese bestemming. De plaatselijke bevolking is heel vriendelijk en behulpzaam, en het misdaadcijfer in IJsland is extreem laag. Het is een veilige en opwindende plek om alleen te reizen, mocht solo reizen je plan zijn.

De leukste steden van Ijsland

Reykjavik

Reykjavik is de hoofdstad en de populairste toeristische bestemming van IJsland. Het ligt dicht bij de luchthaven en in het midden van een aantal van de beroemdste bezienswaardigheden van IJsland. Het is ook gemakkelijk om ze te bezoeken; er vertrekken regelmatig pendeldiensten vanuit de stad, en er zijn aanbiedingen voor uitgebreidere pakketten.

Akureyri

Akureyri, soms ook wel de hoofdstad van Noord-IJsland genoemd, is een havenstad waar je walvissen kunt spotten en in de zomer kun je tijdens verschillende rondleidingen gegarandeerd walvissen zien. De botanische tuin van Akureyri, opgericht in 1912, is beroemd om zijn levendige flora en wandelpaden. Akureyri is een ideale bestemming voor natuurliefhebbers en biedt ook tochten aan naar nabijgelegen natuurwonderen, inclusief mogelijkheden te paard.

Húsavík

Húsavík is de thuisbasis van de Húsavíkurkirkja, een must-see houten kerk gebouwd in 1904 en een belangrijke reden voor mensen om naar IJsland te reizen. Bezoekers kunnen ook genieten van de vele biologie- en cultuurmusea in de stad, en van het Húsavík Walvismuseum. Vanuit Húsavík is het prachtig walvissen kijken. Verschillende soorten komen in de baai voor.

Höfn

Een vissersplaatsje in het zuidoosten, is vooral bekend om het schilderachtige uitzicht op de Vatnajökull-gletsjer. De grootste ijskap van Europa. Höfn wordt omringd door stranden en strandjes en heeft ook gediend als opnamelocatie voor onder meer enkele James Bond- en Tomb Raider-films.

Vík í Mýrdal

Vík í Mýrdal (of gewoon Vík), een dorp met slechts 300 inwoners, is niettemin een van de populairste stopplaatsen op de Ring Road voor wie de sightseeingroute voor de zuidkust neemt. Twee van de beroemdste watervallen van IJsland – Skógafoss en Seljalandsfoss – liggen tussen Reykjavik en Vík, waardoor de rit van twee en een half uur meer dan de moeite waard is. Op heldere dagen kun je de gletsjers Eyjafjallajökull en Mýrdalsjökull zien, maar de grootste trekpleister van Vík is Reynisfjara, een zwart zandstrand en een van de beroemdste natuurlijke bezienswaardigheden van IJsland.

Vestmannaeyjar

De eilanden van Vestmannaeyjar (of de Westman-eilanden) zijn bereikbaar per veerboot – of een bus en een veerboot, als je ervoor kiest om vanuit Reykjavik te bezoeken. De Westman-eilanden zijn een vulkanische archipel met de meest uiteenlopende flora en fauna van IJsland, en zijn een must voor iedereen die één wil zijn met de natuur.

Ísafjörður

De thuisbasis van de populaire muziekfestivals van IJsland – het Ísafjörður Rock Festival en Við Djúpið Music Festival – Ísafjörður is de droom van muziekliefhebbers. Omgeven door weidse vergezichten bieden deze evenementen een werkelijk unieke ervaring.

De beste hotels van Ijsland voor de mooiste ervaringen

Bekijk nu onze tips:

  1. Hotel Katla
  2. Frost & Fire Boutique Hotel
  3. Hotel Egilsen
  4. Hotel Rangá

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *