Hoe voorkom je een droge huid?

Geplaatst op
droge huid

Een droge huid is een aandoening waarbij de huid minder vetten en vocht bevat dan normaal. Dit kan leiden tot een trekkerig, schilferig en jeukend gevoel. Droge huid kan ontstaan door verschillende oorzaken, waaronder:

 • Ouderdom: De huid wordt dunner en minder elastisch naarmate we ouder worden, wat kan leiden tot een drogere huid.
 • Huishoudelijke chemicaliën: Veel huishoudelijke chemicaliën, zoals zeep en afwasmiddel, kunnen de huid uitdrogen.
 • Koud weer: Koude en droge lucht kan de huid uitdrogen, vooral tijdens de wintermaanden.
 • Warmte: Ook warmte kan de huid uitdrogen, vooral in een droge klimaat of wanneer men veel tijd doorbrengt in een sauna of zwembad.
 • Erfelijkheid: Sommige mensen hebben een genetische aanleg voor een droge huid.
 • Medische aandoeningen: Sommige medische aandoeningen, zoals eczeem, psoriasis, en hypothyreoïdie, kunnen een droge huid veroorzaken.

Een droge huid kan vaak worden behandeld met vocht inbrengende crèmes en lotions, die helpen om vocht vast te houden in de huid. Het is ook aan te raden om te proberen om de oorzaken van een droge huid te vermijden, zoals het gebruik van milde zeep en het beperken van de tijd in de zon of in een sauna. In ernstige gevallen, kan het nodig zijn om een dermatoloog te raadplegen voor specifieke behandelingen.

Wat zijn de symptomen van een droge huid?

De symptomen van een droge huid kunnen variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening, maar vaak omvatten ze:

 • Trekkerigheid: De huid kan trekkerig en gespannen aanvoelen, vooral na het wassen of baden.
 • Schilfering: De huid kan schilferen of kleine stukjes huid afschilferen.
 • Jeuk: Droge huid kan jeuk veroorzaken, vooral bij oudere personen.
 • Roodheid: De huid kan rood en geïrriteerd zijn, vooral bij eczeem.
 • Kloofjes: De huid kan kloofjes vertonen, vooral rond de ogen, mond, handen en voeten.
 • Droogheid: De huid kan droog aanvoelen, zonder veel vettigheid of glans.
 • Littekens: Als de huid constant geïrriteerd is, kan dit leiden tot littekens.
 • Eczeem: mensen met een droge huid kunnen eczeem ontwikkelen, dat zich uit in droge, schilferige plekken, rode vlekken, en jeuk.

Het is belangrijk om te weten dat de symptomen kunnen variëren afhankelijk van de oorzaak van de droge huid. In ernstige gevallen, kan het nodig zijn om een arts te raadplegen voor specifieke behandelingen.

Voeding en een droge huid

Voeding kan een rol spelen in de gezondheid van de huid, en bepaalde voedingsmiddelen kunnen helpen om een droge huid te verminderen. Hier zijn enkele voedingsmiddelen die specifiek kunnen helpen tegen een droge huid:

 • Omega-3 vetzuren: Deze vetzuren, die worden gevonden in vis, noten en zaden, kunnen helpen om de huid te hydrateren en te versterken.
 • Vitamine E: Deze vitamine, die wordt gevonden in noten, zaden, groene bladgroenten en avocado’s, kan helpen om de huid te beschermen tegen schade door vrije radicalen.
 • Vitamine A: Deze vitamine, die wordt gevonden in oranje en gele groenten en fruit, helpt bij de aanmaak van huidcellen.
 • Biotine: Biotine, ook wel bekend als vitamine B7, kan helpen bij de aanmaak van huideiwiten en kan helpen bij het behoud van een gezonde huid.
 • Voedingsmiddelen rijk aan vocht: Voldoende inname van vocht kan helpen bij het hydrateren van de huid, zoals water, soep, groentesoep, groenten en fruit met een hoog watergehalte.

Een gezonde levensstijl, met een uitgebalanceerd dieet en voldoende beweging, kan helpen bij het verminderen van symptomen van een droge huid. Het is wel goed om te weten dat sommige huidaandoeningen als eczeem of psoriasis, een specifieke behandeling vereisen

Een droge huid in de winter, hoe komt dit?

Een droge huid in de winter komt vaak voort uit een combinatie van factoren. Hier zijn enkele oorzaken van een droge huid in de winter:

 • Koud en droog weer: De lucht in de winter is vaak koud en droog, wat de huid kan uitdrogen. Wanneer de lucht droog is, verdampt het vocht in de huid sneller, waardoor de huid droog en trekkerig aanvoelt.
 • Verwarming: Veel mensen gebruiken verwarming in hun huis of werkplek in de winter, waardoor de lucht binnenshuis nog droger wordt. Verwarming kan de luchtvochtigheid verlagen, waardoor de huid nog sneller uitdroogt.
 • Hot showers: Warme douches of baden kan de huid uitdrogen omdat het het natuurlijke olielaagje van de huid verwijdert.

Speciale tips voor mannen

Droge huid is een veelvoorkomend probleem bij zowel mannen als vrouwen, hoewel sommige mannen misschien meer geneigd zijn om een droge huid te ontwikkelen. Hier zijn enkele redenen waarom mannen vaker een droge huid kunnen hebben:

 • Shaving: Veel mannen scheren hun gezicht regelmatig, wat de huid kan irriteren en uitdrogen.
 • Harsh skincare producten: Sommige mannen gebruiken producten die te agressief zijn voor hun huid, zoals aftershave of gezichtsreinigers met alcohol. Deze producten kunnen de huid uitdrogen.
 • Werken in een droge omgeving: Sommige beroepen, zoals bouwvakkers of mijnwerkers, vereisen dat mannen werken in een droge of stoffige omgeving, wat de huid kan uitdrogen.
 • Gebrek aan hydratatie: Veel mannen drinken minder water dan vrouwen, wat kan leiden tot een droge huid.
 • Hormoonveranderingen: Sommige mannen kunnen een droge huid ontwikkelen als gevolg van veranderingen in hun hormonen, zoals bij het ouder worden of een medische aandoening.

Droge huid onder de baard, en nu?

Er zijn een aantal stappen die je kunt ondernemen om een droge huid onder je baard te verminderen:

 1. Gebruik een milde baardshampoo: Kies een milde, vrij van parfum en allergenen baardshampoo die de huid niet uitdroogt.
 2. Hydrateer de huid: Gebruik een vochtinbrengende crème of lotion specifiek voor de huid onder de baard, zoek naar producten met glycerine, hyaluronzuur of sheabutter.
 3. Gebruik een baardolie: Baardolie kan helpen om de huid te hydrateren en te beschermen tegen droogheid. Kies een baardolie met natuurlijke ingrediënten zoals arganolie of jojoba-olie.

Wat helpt tegen jeukende droge huid?

Een jeukende droge huid kan vervelend zijn, maar er zijn een aantal stappen die je kunt ondernemen om de jeuk te verminderen:

 1. Hydrateer de huid: Gebruik een vochtinbrengende crème of lotion om de huid te hydrateren, zoek naar producten met glycerine, hyaluronzuur of sheabutter
 2. Gebruik een milde zeep: Kies een milde, vrij van parfum en allergenen zeep die de huid niet uitdroogt.
 3. Gebruik een luchtbevochtiger: Een luchtbevochtiger kan helpen om de lucht in huis vochtiger te maken, wat de huid kan helpen hydrateren.
 4. Voorkom het overmatig wrijven of krabben: Het overmatig wrijven of krabben kan de huid irriteren en jeuk veroorzaken.
 5. Gebruik anti-jeuk crème: Anti-jeuk crèmes, zoals crème met menthol of calamine lotion, kunnen helpen om de jeuk te ver

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *