Felix Amsterdam

Geplaatst op
Restaurant Felix

Geniet nu van het nieuwe concept: Felix 360

Culinair genieten en helemaal opgaan in de sfeer, dat ervaar je nu bij de Felix 360! Deze zomer kan je in de prachtige, pas gerenoveerde concertzaal dineren met een 360 graden ervaring. Wij hebben dit concept afgelopen zaterdag mogen ervaren en vinden het een dikke aanrader! Wij hebben hier genoten van diverse culinaire hoogtepunten en geweldige belevenissen! 


We werden super hartelijk ontvangen en kregen eerst een aperitief om mee te beginnen. Daarna krijg je gedurende een 3,5 uur durend programma een 5-gangen diner voorgeschoteld en we kunnen alleen maar zeggen dat de gerechten fantastisch waren! Bij de gerechten wordt ook een bijpassende afbeelding of een filmpje afgespeeld waardoor je een volledige ervaring krijgt. Het eten match precies met video’s die op dat moment worden afgespeeld, heel bijzonder! Je kan bij Felix op dinsdag tot en met zaterdag voor €70,- per persoon genieten van het 5 gangen diner.

Het wijnarrangement is een echte aanrader!

Voor €45,- per persoon kan je er een wijnarrangement bij nemen, dit raden wij zeker aan! De sommelier weet super veel van de wijnen en vertelt bij iedere wijn een bijpassend verhaal. De sommelier neemt je ook op het gebied van wijn helemaal mee in de reis die je gedurende de avond aflegd. 

Het Felix menu

We vertellen niet wat we precies gegeten hebben omdat het een verrassingsmenu is. Goed om te weten is dat het ook vegetarisch te reserveren is waardoor de avond voor een breed publiek toegankelijk is. Tot slot wordt de avond natuurlijk mede mogelijk gemaakt door een geweldig team dat zowel op de vloer als in de keuken een fantastische prestatie levert. De chef die verantwoordelijk is voor alle heerlijke gerechten is Floris van Straalen. Wat een passie heeft hij voor zijn vak!

Interview met Floris

Je bent 29, had je verwacht dat je het zo ver zou schoppen op deze leeftijd?

Nee, ik had wel een bepaald doel voor ogen, je gaat starten in de keuken en het is toch je uiteindelijke doel om chef te worden en hoe mijn carrière nu is gelopen, had ik nooit durven dromen!

Wilde je van kinds af aan al chef worden of is de ambitie hiervoor later gegroeid? 

Ik wist eigenlijk nooit zo goed wat ik wilde gaan doen en mijn zus heeft in Brabant de opleiding horeca ondernemen en management gedaan. Ik heb destijds een carrièretest ingevuld en daaruit kwam iets wat totaal niet bij mij paste, iets in de zorg, maar ik heb het niet zo op ziekenhuizen dus dat paste niet echt bij mij. Mijn ouders zeiden waarom ga je ook niet de opleiding doen die je zus heeft gedaan? Omdat je met deze opleiding veel richtingen op kan. Toen ging ik deze opleiding doen en het laatste jaar van de opleiding is dat je 2 keer een half jaar stage loopt en de leraren hadden al snel door dat de keuken lessen het beste bij mij paste. Ik had toen ook een bijbaantje in de keuken, toen ben ik naar Oud Sluis gegaan en het idee was dat ik daar een half jaar stage zou lopen en daar ben ik uiteindelijk een jaar gebleven en na Oud Sluis ben ik nog meegegaan naar Pure C dus ik ben uiteindelijk 2 a 3 jaar in Zeeland blijven hangen. Dus zo ben ik een beetje de keuken ingerold.

Hoe is het idee van het 360 graden diner ontstaan?

Voor Corona zaten wij in de opstartfase, het concept van restaurant Felix stond en dat liep. We waren een aan het kijken wat we nog meer konden doen in de ruimtes van het gebouw. Toen hadden we het idee om Felix Friends te doen, 1 keer in het kwartaal een diner in de concertzaal te organiseren met een thema. Toen kwam Corona om de hoek kijken en hebben we in die tijd afhaalmaaltijden gedaan bij Felix. Tijdens Corona zijn we om de tafel gaan zitten met ze alle met de vraag wat kunnen we doen met de 1,5e meter afstand bij Felix? In ons restaurant konden we 18 couverts kwijt dus uiteindelijk zeiden we tegen elkaar, waarom zetten we het idee in de concertzaal niet voort? Omdat de zaal 360 graden rond is zijn we aan de tekentafel gaan zitten, hebben we een menu bedacht en heb ik bij elk gerecht een thema verzonnen. Zo zijn we een beetje gaan brainstormen en dat is gaan ‘knetteren’ en toen is het 360 graden diner ontstaan.

Zijn de reacties op het 360 graden diner zoals jullie verwacht en gehoopt hadden?

We hoopten natuurlijk op goede reacties, maar eigenlijk zijn de reacties echt boven verwachting! Iedereen is super enthousiast, we krijgen heel veel complimenten dat we in korte tijd, van de opening, de afhaalmaaltijden, naar het 360 graden diner iets heel tofs en creatiefs hebben neergezet. De gerechten, de wine paring, ik heb nog niemand gehoord die het niks vond. 

Is er een kans dat het 360 graden diner verlengt wordt of terug komt? 

Ja dit is een goede vraag. Dit gesprek gaan we volgende week met ze alle voeren. We zijn een beetje aan het afwachten wat de maatregelen en de regels allemaal zijn. Wij zijn onderdeel van Amerpodia en Amerpodia heeft een dubbele agenda dus we zitten met het evenement en het restaurant, maar de evenementen zijn nu veel minder. Het seizoen van Amepodia is normaliter tot aan de zomer en dan is het een soort zomerstop met evenementen, dan heb je alle festivals etc. Vanaf september beginnen normaliter de evenementen weer. We hebben wel al wat aanvragen van partijen en groepen. We gaan volgende week even bespreken hoe we dit verder gaan aanpakken.

Bij het bedenken van het 360 graden concept, hoe ontstaat er dan zo een geweldige menukaart? Hoe gaan jullie dan te werk?

Deze vraag krijg ik vaker, ook van gasten die hier hebben gegeten. Wat ik doe is, ik kijk van wanneer tot wanneer gaan we een kaart draaien. Wat is er in het seizoen, dan heb ik al bepaalde ideeën in mijn hoofd zitten, misschien ga ik dit gerecht doen of dat. Dan ga ik met de leveranciers aan tafel zitten, ik heb een patissier die is gespecialiseerd op de dessertkant. Ik kom met een idee en dan gaan we sparren met zijn tweeën en dan komt dat tot stand. En alle andere gerechten bedenk ik samen met mijn twee Sous Chefs. Dus ik verzin de kaart, kijkent op het seizoen, wat er is en dan gaan we met zijn drieën aan tafel zitten en dan gaan we een beetje kijken en stoeien en dan gaan we aan de slag. Het kan trouwens ook zo zijn dat onze sommelier Saskia Smeenk een wine tasting heeft gehad met een nieuwe wijnleverancier en dan laat ze iets proeven en dan zegt ze wat zou hier goed bij passen? Dus dan draaien we het eigenlijk om. Normaal verzin je een gerecht en zoekt Saskia daar een bijpassende wijn bij, maar het kan ook andersom. Als Saskia bijvoorbeeld met een Sake komt en ik deze lekker vind, dan draaien we de normale route om en bedenken we iets om de wijn heen.

Waarom hebben jullie bij Felix gekozen voor een vast menu en niet a la carte?

Ik vind het persoonlijk leuk als ik ergens ga eten en ik bestel een menu, dan zit er altijd wel iets in het menu dat ik normaal nooit zou bestellen. Dus ik vind het leuk om mensen uit te dagen om nieuwe gerechten en ingrediënten te proeven. Ik probeer altijd wel een vegetarisch gerecht in het menu te zetten om ook mensen bewust te laten worden dat het ook heel lekker kan zijn. Wat je dan vaak merkt is dat een iemand het helemaal fantastisch vindt of het nooit had verwacht. Dan zie je echt de beleving aan tafel en daarom hebben we gekozen om mensen te verassen met Nederlandse producten. Mensen zeggen dan ook vaak aan het eind van de avond ‘oh dit gerecht’ en het is grappig om te zien, ik merk het ook aan mezelf; als je uiteten gaat kijk je toch naar de gerechten die je lekker vindt.

Welke topchef is jouw grote voorbeeld en waarom?

Ik heb voor verschillende Chefs gewerkt en ik heb van elke chef iets meegenomen of geleerd. Ik denk wel dat mijn oude Chefs wel een voorbeeld en een stukje van mij zijn. Ik heb bijvoorbeeld geen chef uit het buitenland waarvan ik denk; dat is echt een held van mij. Je ziet wat er over de hele wereld gebeurt en waar iedereen mee bezig is, maar het is niet zo dat ik specifiek 1 chef als voorbeeld zie.

Steeds meer chefs zijn actief op Instagram, denk je dat Instagram een belangrijk kanaal wordt voor zowel chefs als restaurants?

Ja dat denk ik wel! Het is een platform waar je op kan laten zien waar je mee bezig bent en wat je aan het doen bent. Je kan communicatie blijven voeren met de mensen die hier zijn geweest of die je volgen. Als je bijvoorbeeld bezig bent met een nieuw product of een nieuw gerecht, dan kan je mensen echt meenemen op de reis van hoe het ontstaat. De mensen die hier een keer zijn geweest, bijvoorbeeld mijn ouders of vrienden, kunnen dan op de voet volgen wat je doet.

In hoeverre heeft de algehele beleving in het restaurant invloed op hoe jij de gerechten ervaart? 

Best wel veel, ik denk dat wij met het team best wel kijken naar wat wij zelf prettig vinden als wij uit eten gaan. Dat doen we bewust, onze filosofie is eigenlijk; we doen gewoon wat we zelf ook fijn vinden aan tafel en dat doen we met de reden. Het enthousiasme en het non stop pushen van elkaar dat vertaalt zich naar de gast. En die pikt dat op en zegt ook, jullie zijn zo leuk bezig met ze alle. We doen gewoon letterlijk wat we zelf fijn zouden vinden en dat vertaalt zich op die manier naar buiten. Daardoor kan je dus vol trots en passie staan achter het ding staan wat we aan het doen zijn. 

Is het je droom om later een eigen restaurant te openen? 

Ik moet zeggen, ik werk nu voor Amepodia maar het voelt echt alsof het mijn eigen restaurant is. Ik heb heel veel vrijheid, ik mag de kaart verzinnen met de jongens. Ik ben vanaf het begin betrokken tijdens de verbouwing, ik heb de keuken ingedeeld, de menukaart, layout dus het voelt echt als mijn eigen ding. Dus voorlopig zit ik nog goed, haha

Wat is jouw lievelingskeuken? 

Oeh, ehm ja ik heb een mix van verschillende keukens, ik vind Italiaans erg lekker, de eenvoud van pure producten, zij kunnen met 3 of 4 ingrediënten een pasta helemaal fantastisch maken en dat vind ik heel erg lekker. Maar ik vind Aziatisch bijvoorbeeld ook heel lekker. Ik ben een beetje een mix van alles en dat komt ook door mijn oude chefs. Dan pik je toch een beetje de dingetjes mee die je zelf lekker en cool vindt.

Op welk gerecht van Felix ben jij het meest trots?

We hebben sinds de opening 3 gerechten waarvan Saskia dan zegt de ‘signature dishes’ dat is toch wel de koolrabi, de reacties hier op zijn heel erg goed. 

 Ik had een gerecht met snoekbaars, beurre blanc saus en Japanse pruimen. Deze stond op de vorige kaart, maar deze gaat zeker een keer terugkomen! Op de vorige kaart hadden we een gerecht met een 62 graden ei. Dat zijn wel de 3 parels van wat we tot nu toe hebben gedaan. 

Kook je thuis vaak op bijvoorbeeld familie gelegenheden?

Als ik bij mijn ouders kom zeggen me ouders altijd dat ik niks hoef te doen, maar ik mag gelukkig wel komen proeven en wat tips geven. Maar de keren dat ik vrij ben ga ik best wel vaak ergens eten. 

Wat vind je leuk aan je werk als Chef?

Ik vind het creatief bezig zijn, het bedenken van de gerechten het leukste. Maar ook het bedenken van concepten, constant bezig zijn met jongens in de keuken, de bediening, de gasten, die interactie en het non stop bezig zijn. Je hebt eigenlijk nooit echt een moment dat je stilstaat. Felix 360 loopt nu bijvoorbeeld, maar we zijn nu al op de achtergrond bezig met een nieuwe kaart, nieuwe gerechten. Je hoeft je hier eigenlijk nooit te vervelen. En het non-stop elkaar uitdagen en de jongens in de keuken en de bediening om elkaar altijd te pushen en vooruit blijven gaan, dat vind ik denk ik wel het leukste aan mijn vak. 

Wat hoop je met Felix te bereiken?

Ja ik hoop gewoon dat Felix opgegeven moment een gevestigde naam in Amsterdam wordt. Maar ik denk dat het belangrijkste is dat we bekend staan om dat mensen hier lekker kunnen eten en hier ook op hun gemak kunnen zijn. Als iemand netjes in een colbert wilt komen of in een t-shirt met sneakers, dan kan dat ook. Ik vind het belangrijk dat we daarom bekend staan dat het hier allemaal mag en kan. Daarnaast proberen we iedereen bekend te maken met de Nederlandse producten, mede omdat je er zoveel toffe dingen mee kan doen. Qua ambities van Felix; we zijn een heel ambitieus team, maar voor nu is het belangrijkste dat we ons hoofd boven water kunnen houden en kunnen doen waar we goed in zijn.

Wat zijn je verdere ambities?

Ik ben niet echt iemand die 10 of 20 jaar vooruit kijkt. Met Sander, Saskia en mijn Souschefs denken we wel na hoe het hier over een jaar zal zijn. Als het weer allemaal normaal is en er evenementen zullen zijn. Dus we zijn bezig met een menu en draaiboek voor grote partijen. Ik hoop over een jaar dat we kunnen zeggen dat we in het hele gebouw een menu, gerechten en borrels hebben. Ik kijk momenteel niet langer dan een half jaar, of een jaar vooruit en focus mij voor 100% op restaurant Felix.

Vertel eens iets over jullie geweldige terras aan de Keizersgracht!

De gemeente is zo lief geweest dat we toestemming hebben gekregen om ons terras uit te breiden tot 1 oktober. Normaal gezien hebben we alleen aan de kant van het restaurant een terras, maar nu hebben we het geluk dat we ook aan de andere kant van de straat een terras mogen opzetten. Daar serveren we nu een à la carte kaart, voor lunch en diner. Ook daar hebben we weer gekeken wat goed bij de gast aansluit. Het is echt een zomerse a la carte kaart met mooi gerechten. Dat loopt eigenlijk wel goed! Qua zichtbaarheid en het brengt een beetje leven in de brouwerij. We draaien nu Felix 360, dit zit nagenoeg vol en dan hebben we ongeveer hetzelfde aantal gasten op het terras. We hebben bewust gekozen om een a la carte menu te reserveren, denk aan een steak tartaar, een zomerse carpaccio, als hoofdgerecht een risotto of een gebakken scholfilet. Dessert hebben we ook lekkere zomerse dingen. Je kan wel volgens het Felix concept een 3 gangen diner diner zelf samenstellen, daar zit dan ook brood en boter bij.

Ook hebben wij iets leuks! Restaurant Felix en hotel The Hoxton slaan de handen ineen om zo een geweldige ervaring in hartje Amsterdam te verzorgen.

Laat je smaakpapillen exploderen met een vijfgangendiner in een wel heel bijzondere setting. Dit doe je bij het nieuwe concept Felix | 360 van fine dining Restaurant Felix. Na het diner maak je een kleine wandeling over de Amsterdamse grachten – van de Keizersgracht naar de Herengracht – en duik je het bed in bij hotel The Hoxton. Je kan heerlijk uitslapen want er wordt rekening gehouden met een late check-out. Zo kun je onbezorgd genieten van wat Restaurant Felix en The Hoxton Amsterdam te bieden hebben.

VIJFGANGENDINER, PARKEREN EN OVERNACHTING: €159,- PER PERSOON

Meer informatie

Restaurant Felix Amsterdam
Keizersgracht 324
1016 EZ Amsterdam
T +31 20 589 16 90

Openingstijden:

Dinsdag tot en met zaterdag:
Lunch: 12:00 – 15:00 uur
Diner: 18:00 – 21:30 uur

info@restaurantfelix.nl
I https://felixmeritis.nl/restaurant-felix/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *