De leukste bioscopen van Amsterdam

De leukste bioscopen van Amsterdam

Amsterdam heeft een groot aantal filmtheaters en bioscopen (bioscoopen), variërend van art-house tot grote commerciële bioscoopzalen. Het goede nieuws voor de bezoekers is dat de meeste films in hun oorspronkelijke taal worden vertoond met Nederlandse ondertiteling – alleen kinderfilms worden meestal nagesynchroniseerd. Let op dat sommige bioscopen halverwege de film een pauze inlassen.

Let op, de bioscopen zijn ten minste tot 19 januari 2021 gesloten.

De prijs van een bioscoopkaartje ligt in Amsterdam rond de €10-13 per persoon. Het is goed om te weten dat voor langere films en 3D-films toeslagen in rekening gebracht. Let op dat in de weekenden de bioscopen erg populair zijn. Het kan daarom erg druk zijn. Voor populaire films is het raadzaam om vooraf telefonisch, online of aan de kassa te reserveren. De meeste bioscopen/ketens bieden ook een onbeperkte maandpas aan.

Amsterdamse bioscopen & filmtheaters

Pathé Tuschinski Cinema – Een prachtige bioscoop, oorspronkelijk gebouwd in 1921 in art-deco/art nouveau stijl. Het interieur en het exterieur zijn in de oorspronkelijke staat gerenoveerd. De 6-zeilen Tuschinski wordt gerund door Pathé en heeft al vele Nederlandse filmpremières gehad. Het is gelegen in het centrum van Amsterdam aan de Reguliersbreestraat 26-34 (tussen het Muntplein en het Rembrandtplein). Het is echt een must-visit voor iedereen die van films en bioscopen houdt.

Pathé City Theater

Vlakbij het Leidseplein ligt de Pathé City bioscoop die in 1935 voor het eerst zijn deuren opende. Het toont voornamelijk commerciële ‘Hollywood’-films. Het adres is het Kleine Gartmanplantsoen 15-19.

Bioscoop Pathé De Munt

Een grote en moderne 13-delige bioscoop in het hart van het centrum. Hier vind je de nieuwste releases als het gaat om films. De locatie van deze bioscoop is top! Gelegen aan de Vijzelstraat 15 bij het Muntplein. Je kunt de volledige agenda van Pathé Amsterdam hier bekijken.

EYE Film

Spectaculaire filmmuseumlocatie op de noordoever van het IJ.

Het heeft 4 bioscoopzalen met classic/art-house/retrospectieve films. Er zijn ook filmtheoretische tentoonstellingen. Eigenlijk is deze locatie perfect voor iedereen die iets anders zoekt dan de commerciële bioscopen. Let op, ze nemen bij EYE geen contant geld aan, dus vergeet je pinpas niet! Het adres is IJpromenade 1. Neem om er te komen de gratis GVB-pont naar de Buiksloterweg vanaf de achterkant van Amsterdam Centraal.

The Movies

Voor het eerst opgericht in 1912

The Movies is een mooie oude bioscoop gelegen aan het einde van Haarlemmerdijk, ten westen van het Centraal Station. Met 4 zalen toont het een mix van commerciële en arthousefilms. Ze hebben een restaurant-café en bieden een dinermogelijkheid voor bioscoopbezoekers. Echt een hele leuke plek voor een ontspannen date night!

Rialto

De Rialto is een arthousebioscoop in de Pijp, gerund door een speciale stichting. Deze Amsterdamse bioscoop gaat terug tot 1921 en richt zich op klassieke films en wereldcinema. Je kunt voor of na de film ook een drankje nemen in het Rialto Filmcafé. Adres: Ceintuurbaan 338. Dichtstbijzijnde Amsterdamse metrohalte: De Pijp

Bioscoop De Uitkijk

De Uitkijk is een kleine arthousebioscoop aan de Prinsengracht. De zaal met één scherm heeft een interieur uit de jaren twintig en toont klassieke en wereldfilms. Je gaat hier echt even way back in de tijd!

FilmHallen

De Filmhallen is een onafhankelijke bioscoop gelegen in De Hallen, een verbouwde voormalige tramloods gelegen in het westen van Amsterdam. In samenwerking met The Movies toont het een vergelijkbare mix van commerciële en arthouse films.

Bioscoop het Ketelhuis

Een kunsthuisbioscoop gelegen aan de Westergas (voormalige gasfabriek) in het westen van Amsterdam. De bioscoop beschikt over 3 zalen en biedt een verscheidenheid aan films waaronder wereldcinema, kinderfilms en documentaires. Adres: Pazzanistraat 4.

FC Hyena

Een kleine boetiekbioscoop in Amsterdam Noord met een koel uitzicht over het IJ. Het heeft 2 kleine zalen met comfortabele zitplaatsen, een restaurant en een wijnbar. Echt een hidden-gem in Amsterdam! Adres: Aambeeldstraat 24

Pathé Arena

Dit is het grootste bioscoopcomplex van Amsterdam met 14 zalen. Er worden voornamelijk commerciële films van het type ‘Hollywood’ vertoond. Deze bioscoop heeft ook een Imax scherm dat veel bezoekers trekt anno 2021. Adres: ArenA Boulevard 600, tegenover station Bijlmer-ArenA.

Onbeperkt Nederlandse Bioscooppasjes

Cineville is een samenwerkingsverband van 43 arthousebioscopen in 20 steden/steden in Nederland. Het biedt de Cinevillepas (Cinneville Card) aan voor slechts €21 per maand (€17,50 voor minder dan 30 jaar). Dit geeft onbeperkt toegang tot alle Cinneville-bioscopen, die een uitstekende waarde kunnen bieden als je een vaste bioscoopbezoeker bent. Het minimumabonnement is 4 maanden, een Nederlandse bankrekening is wel vereist.

In Amsterdam is de Cinevillepas geldig bij De Balie, Cinecenter, EYE Film, FC Hyena, FilmHallen, Het Ketelhuis, The Movies, Rialto en De Uitkijk.

Leestip: Hier eet je de lekkerste sushi

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *